serviciul-de-încărcare-freon-auto

Tot ce trebuie să știi despre serviciul de încărcare freon auto

Sistemul de răcire al unui vehicul auto este unul complex, pus în funcțiune cu ajutorul mai multor componente cheie și esențiale pentru acesta. Deoarece acest sistem este unul atât de răcire cât și de ventilație, pentru buna lui funcționare ne vom lovi de un mini sistem de presiune, de un compresor pentru freon, un întreg circuit ce rulează în mod continuu pentru a atinge nivelul optim de satisfacție al șoferului.

Ce presupune acest proces de încărcare freon auto?

Orice vehicul auto creat deține în ziua de azi un sistem de aer condiționat și, respectiv de  climatizare. Deoarece nimic pe acest pământ nu ține veșnic, acest sistem de răcire va avea nevoie mai devreme sau mai târziu de o reîncărcare cu freon și din nefericire de realizarea unor reparații.

Poate mulți dintre cei ce dețin vehicule auto se întreabă ce este acest freon și de ce a fost ales pentru sistemul de răcire al vehiculului auto? Ei bine, în componența acestui gaz numit freon, se aduce în prim-plan un amestec de gaze. Freonul în sine este un compus chimic ce deține proprietatea de a se vaporiza ca orice gaz, doar că acesta poate produce efectul de vaporizare și la temperaturi foarte mici. Pentru că se vaporizează la temperaturi scăzute, va produce temperaturi scăzute, mult mai scăzute decât cele din interiorul vehiculului auto pe care îl deții.

Pe scurt spus, freonul are o temperatură de fierbere dar și una de vaporizare mai mică semnificativ cu temperatura mediului în care urmează să fie răcit.

Ca și orice alt gaz, freonul se află inițial în formă lichidă în interiorul instalației, deci la un moment dat, ca și în cazul apei pe care o bei, acesta se va termina. În momentul în care instalația nu mai dispune de freon în rezervorul acesteia, se va apela la procesul de încărcare freon auto.  Este recomandat să se apeleze la un atelier auto profesionist în acest caz. În service-urile auto specializate există aparate speciale și performante pentru realizarea procesului de încărcarea freon auto. Cu ajutorul acestor aparate, încărcarea cu freon poate fi realizată optim și sigur pentru vehiculul tău, iar ca bonus, timpul de așteptare se diminuează prin folosirea acestuia.

Pașii de lucru în realizarea procesului de încărcare freon auto pentru vehiculul tău:

– prima etapă presupune extragerea freonului și uleiului, care sunt deja uzate, din interiorul instalației de AC;

– a doua etapă presupune vidarea instalației de răcire a vehiculului și testarea etanșeității acesteia;

– a treia etapă a procesului de încărcare freon auto este umplerea instalației cu freon la parametrii recomandați de producătorul mașinii(niciodată nu se va completa cu mai mult sau mai puțin freon);

– a patra etapă în realizarea acestui proces este redată de completarea uleiului care a fost îndepărtat din rezervorul instalației;

– ultima etapă a acestui proces este verificarea presiunii din instalație.

De ce este important procesul de încărcare freon auto?

Ca să înțelegi mai bine care este importanța freonului și realizarea procesului de încărcare freon auto, poți face o comparație între modul în care funcționează frigiderul pe care îl ai acasă și mașina ta. Freonul este elementul cheie, chiar indispensabil pentru instalația de climatizare. Fără de acesta procesul de răcire al temperaturii din interiorul vehiculului tău auto nu ar putea fi realizat.

Când trebuie să realizez procesul încărcare freon auto?

Pentru a ști când trebuie inițiat procesul de încărcare freon auto îți voi prezenta mai jos câteva cazuri în care sistemul de răcire te anunță că are nevoie de o vizită într-un service auto profesionist.

În momentul în care observi că una sau mai multe dintre comenzile de pe bord privitoare la aerul condiționat nu mai funcționează corect și nu mai răcește așa cum se presupune că trebuia să o facă, este recomandat să faci o vizită la un service autor specializat. În cadrul acestuia, mecanicii auto profesioniști vor putea să realizeze procesul de încărcare freon auto, și pe lângă acesta să efectueze o testare corectă a instalației de răcire a vehiculului.

De regulă, există două motive principale pentru care această problemă apare la nivelul sistemului de răcire al vehiculului auto. Aceste două opțiuni sunt date de către cantitatea de freon care se poate găsi prea mică în instalație sau poate să scadă transferul de aer din interior sau din exterior. Aceasta se întâmplă din cauza existenței prafului și microorganismelor pe filtrul din interiorul sistemului de răcire.

Răcirea incorectă prin intermediul sistemul de aer condiționat al vehiculului, poate fi primul semn care deduce lipsa freonului în interiorul sistemului de răcire. Lipsa freonului este o problemă reală deoarece prin absența acestuia, sistemul climatronic al vehiculului nu va fi capabil să funcționeze din niciun punct de vedere.

Aceste aspecte nu sunt greu sesizabile nici chiar pentru un șofer începător. Doar lipsa atenției asupra sistemului de răcire poate reprezenta un factor prin care să nu poți descoperi această problemă a vehiculului tău.

Când temperatura din interiorul vehiculului pe care îl conduci nu se modifică în urma activării sistemului de răcire, acesta este un semnal clar pentru orice șofer auto, că vehiculul său are nevoie de o vizită într-un service auto profesionist pentru o încărcare freon auto realizată corespunzător.

Realizarea procesului de încărcare freon auto trebuie realizată, de asemenea, când aparatul de aer condiționat produce anumite zgomote ciudate sau elimină mirosuri neplăcute. Aceste efecte negative pot fi cauzate ca urmări ale unui compresor de freon defect, o defecțiune la nivelul sistemului de presiune al aparatului de aer condiționat sau din cauza unor înfundături ale filtrelor cu praf sau diverse bacterii.

Este indicat să se aleagă realizarea procesului de încărcare freon auto la un service auto profesionist pentru a se putea detecta diverse scurgeri sau fisuri la nivelul aparatului de aer condiționat al vehiculului auto pe care îl deții.

De ce trebuie realizat procesul de încărcare freon auto la un service auto profesionist?

Deoarece există posibiltatea ca freonul să se piardă spontan sau pe parcursul unei perioade de timp ceva mai mare, este indicat ca revizia de la nivelul sistemului de aer condiționat să fie realizată de către un mecanic auto profesionist. Această problemă este una dintre cele mai des întâlnite și este, din nefericire și cea mai greu de depistat de către șoferii auto și de către mecanici. Înainte de a te convinge pe tine însuți că vehiculul tău are o pierdere semnificativă de freon, este indicat să verifici funcționarea în parametrii optimi a unității exterioare sau a unității interioare.

Vezi și

încărcare-freon

Informații complete despre încărcare freon

Deoarece urmează vremea caldă și soarele arzător bate la ușă, freonul pentru un vehicul auto este indispensabil. Dacă mașina este lăsată afară, în bătaia soarelui, temperaturile din interiorul acesteia pot crește foarte ușor până la 70 de grade Celsius în doar 5 minute...

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button