Trucuri despre cum să folosești mai eficient aerul condiționat vara

Aer Condiționat Auto

AER CONDIȚIONAT AUTO

Da, vara e aici și vă place anotimpul, dar nu în momentul în care vă urcați în mașină seara, deschideți ușa mașinii, iar aerul fierbinte vă amețește.

Parcată sub soarele cald de vară, interiorul mașinii s-ar putea încălzi la niveluri alarmante. Următorul pas pe care îl veți face în această situație este să porniți sistemul de aer condiționat auto (AC) al vehiculului dumneavoastră. E simplu, însă sunt câteva trucuri care va ajută să folosiți la maximum confortul oferit de aerul condiționat în funcționarea mașinii.  

Aer Condiționat Auto

Parchează în umbră

Desigur, cea mai rapidă modalitate de a răci interiorul mașinii este să vă asigurați că, în primul rând, mașina stă la umbră. Prin urmare, acesta este un motiv suficient pentru a parcă într-un loc acoperit, care este departe de lumina directă a soarelui.

Încercați să parcați sub un copac sau într-o parcare la subsol, dacă e posibil, vara. În acest fel, aerul exterior va fi ușor să răcească în mod eficient habitaclul. Dacă nu găsiți un astfel de loc de parcare, puteți lăsă geamurile parțial deschise – lăsați-le puțin întredeschise pentru a vă asigura că aerul proaspăt întră în timp ce iese aer cald.

Acest lucru va duce la reducerea efectului de seră și, prin urmare, veți păstra mașina mai rece în timp ce este parcată. Dacă mașina are scaune din piele, este bine să le acoperiți cu o pătură de bumbac.

Ventilați mașina

Desigur, dacă toate cele de mai sus nu reușesc și interiorul mașinii se încălzește prea mult, este o idee bună să ventilați autoturismul înainte de a porni aerul condiționat. Pentru această, va trebui să deschideți toate geamurile și ușile și să lăsați mașina să funcționeze în ralanti, cu AC-ul pornit ceva timp. În acest fel, aerul cald va ieși și se va răcori în automobil atunci când începeți să conduceți.

Aer Condiționat Auto

Folosiți aerul condiționat al mașinii în fiecare zi

Următorul sfat din lista noastră despre cum să păstrezi mașina la rece vara ar putea părea un pic prea evident, dar este esențial să înțelegem aici că aerisirea și alte mecanisme implicate în sistemul de climatizare vor rămâne în stare bună de funcționare doar dacă acestea sunt utilizate în mod regulat, indiferent de vreme. Asigurați-vă că mențineți aerul condiționat în funcțiune timp de minim 10-15 minute, cel puțin o dată pe săptămână.

Verificați nivelul refrigerantului

Aerul care iese din orificiile de aerisire din mașina este răcit cu ajutorul unui agent frigorific. Este obligatoriu să verificați nivelul refrigerantului din sistemul de aer condiționat al mașinii dumneavoastră pentru a menține o temperatură rece în interiorul autoturismului.

Asigurați-vă că sugerați această verificare mecanicului de a se ocupa de nivelul de refrigerare, deoarece acest pas nu este în general inclus în programul regulat de service al mașinilor.

Faceți în mod regulat o verificare a sistemului de aer condiționat auto

Iată încă un sfat evident, dar cu adevărat important, despre cum să păstrați interiorul mașinii la rece pe timpul verii. Mașinile sunt proiectate în așa fel încât să funcționeze cât mai bine atunci când sunt întreținute la intervale regulate. Același lucru este valabil și pentru sistemul de aer condiționat.

Asigurați-vă că vă duceți mașina la service înainte de începutul lunilor de vară pentru a evita timpul de așteptare și pentru a reduce costurile de întreținere. O cerere sporită înseamnă și costuri mai mari. Dacă circulați mult vara cu autoturismul, merită o verificare la service pentru schimb de freon.

Pașii obișnuiți în programul de service al sistemului de aer condiționat auto:

Verificați temperatura de aerisire
Reclamă, reciclează sau înlocuiește agentul frigorific- freonul
Înlocuiți sau verificați uscătorul- filtrul receptorului
Verificați funcționarea supapelor și termostatelor
Testați țevile și componentele sistemului pentru scurgeri
Verificați diverse furtunuri și componente
Curățați aripioarele condensatorului
Dezodorizați și igienizați sistemul de climatizare
Înlocuiți regulat filtrul de aer

Aer Condiționat Auto

Aerul este introdus în cabina mașinii și trece prin filtrul de aer. Protejați interiorul mașinii prin colectarea prafului, polenului și a micilor impurități din aerul exterior. Când filtrul de aer sau de polen se murdărește, acesta poate capta umiditatea și în straturile sale. Se știe că umiditatea și murdăria din filtru sunt un teren propice de reproducere pentru bacterii. Cu cât stă mai mult murdar, cu atât bacteriile se răspândesc și se extind în filtru.

Se recomandă să schimbați filtrul de aer al aparatului de aer condiționat în fiecare an, pentru a fi feriți de boli și infecții transmise de bacterii.

Aflați pașii corecți pentru a utiliza sistemul de aer condiționat al mașinii

Întreținerea sistemului de aer condiționat auto este o modalitate de a  asigura un flux constant de aer rece prin orificiile de aerisire ale mașinii. E bine să înțelegeți modul corect de a utiliza sistemul de aer condiționat al mașinii, pentru o eficiență maximă și o răcire corespunzătoare în timpul verii.

În momentul în care intrați în mașină, primul pas ar trebui să fie să deschideți geamurile pe jumătate în jos și să orientați ventilatorul în sus, cu AC setat la aer curat. Acest lucru va împinge aerul cald din interiorul mașinii și va răci interiorul rapid.

După câteva minute, închideți geamurile și lăsați sistemul de aer condiționat să scadă temperatura interioară. Odată ce temperatura din interiorul mașinii scade la normal, reduceți viteză ventilatorului de la mare la cea mai mică. De asemenea, schimbați setarea aerului condiționat de la aer curat la aer recirculat.

Aerul recirculat preia  aerul mai rece din interiorul cabinei și îl prelucrează prin uscătorul receptorului. Uscătorul receptorului ia mai multă umiditate din aer și împinge aerul mai rece în cabină. Nu numai că veți obține cel mai rece aer posibil, dar veți constată, de asemenea, că compresorul de aer condiționat nu va trebui să funcționeze la fel de des. Această va duce la o economie de combustibil pentru mașina dumneavoastră.

Oprește corect automobilul

Deși acesta este ultimul dintre sfaturile noastre despre cum să păstrezi interiorul mașinii la rece în timpul verii, este la fel de important că și celelalte sfaturi de mai sus. La ajungerea la destinație, opriți aerul condiționat înainte de a opri contactul din cheie.

Puteți lăsă ventilatorul să funcționeze după oprirea curentului pentru a vă asigura că aerul este uscat. Această înseamnă că nu există risc de mucegai și bacterii și nu va trebui să suportați mirosuri nefavorabile sau, în cel mai rău caz, boli ale sistemului respirator.


Vrei ca AC-ul mașinii tale să funcționeze corect toată vara?


AUTOCHELU te ajută cu testarea, repararea și încărcarea cu freon.

Vezi și

Climatizarea auto

Climatizarea auto crește consumul de carburant – mit sau realitate?

Este important și să ai grijă de instalația de aer condiționat, să optezi pentru servicii de încărcare freon auto Brașov de câte ori este nevoie și să mergi la service ori de câte ori observi că este ceva în neregulă. Doar așa te vei bucura de atmosfera răcoroasă din interiorul mașinii în cât mai multe zile caniculare!

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?