Cantitatea de freon de care are nevoie mașina ta

Cantitate necesară freonCantitate necesară freon

Instalația auto de climatizare nu mai este un lux, ci o necesitate în zilele toride de vară. Dacă și tu te-ai bucurat de aerul condiționat în drum spre lucru sau în concedii, acum ar trebui să te gândești să duci mașina la un service pentru o verificare. După o vară atât de călduroasă, poate că mașina are nevoie de o încărcare cu freon. Cu siguranță, te-ai gândit cel puțin o dată de ce cantitate freon are nevoie mașina ta, așa că, am hotărât să deslușim pentru tine acest mister.

Cum afli cantitatea de freon de care are nevoie mașina?

Probabil ai să râzi, dar răspunsul a fost tot timpul la îndemână. Informațiile despre tipul agentului de răcire și cantitatea necesară sunt tipărite pe un autocolant ce se află în partea interioară a capotei. Majoritatea mașinilor folosesc R134a ca agent refrigerant, un freon ce a apărut la începutul anilor 1990 cu rolul de a înlocui freonul de tip R12. Spre exemplu, în cazul unei mașini de tip Dacia Logan, vei găsi pe autocolant tipul de freon – R134a și cantitatea de freon necesară – 780 grame. Cantitatea poate să difere în funcție de tipul mașinii, de motor și de puterea sa, precum și de anul fabricației. Dacă vorbim de mașinile mici, cum ar fi Daewoo Matiz, cantitatea de freon necesară este și ea mai mică, de doar 500 – 550 grame. În schimb, în cazul unui model mai vechi de mașină, cum este Alfa Romeo Sprint, cantitatea de freon este dublă, 1.150 grame, iar agentul refrigerant este diferit – R12.

Cât plătești pentru o reîncărcare cu freon?

Cantitate necesară freon – Dacă cunoști cantitatea de freon de care are nevoie mașina, vei putea estima cât costă o încărcare cu freon. În medie, service-urile practică un preț de 25 lei/suta de grame de freon, la care se adaugă și prețul manoperei. La un calcul simplu, pentru un autoturism de tip Dacia Logan, vei plăti minim 200 lei pentru încărcarea instalației de climatizare, în timp ce pentru un Matiz vei scoate din buzunar aproximativ 150 lei. În funcție de modul în care este folosită instalația de climatizare a mașinii, freonul poate ține minim doi ani, însă există situații în care acesta poate fi încărcat și o dată la 3 – 4 ani.

În cazul în care observi că ajungi mai des la service pentru reîncărcarea cu freon, ar trebui să iei în considerare și o verificare a instalației de climatizare pentru că pot să existe scăpări de freon. Scurgerile de freon pot fi detectate prin mai multe metode: cu ajutorul unui agent de spumare (metoda cea mai frecvent utilizată), cu o lampă UV și un agent fluorescent (metodă eficientă, dar care necesită o atenție deosebită pentru că poate afecta durata de viață a compresorului), metoda electronică și metoda prin presiune. În unele țări, metoda de umplere cu aer sau cu substanțe de contrast sunt interzise pentru că pot afecta funcționarea sistemului de climatizare. În România, încă nu este interzisă nicio metodă de detectare a scurgerilor, dar chiar și așa, ar fi bine să alegi un service care evită să folosească cele două metode menționate, dacă nu vrei să ajungi prea curând din nou la service.

În concluzie, ca să știi ce cantitate de freon necesită instalația mașinii tale, este de ajuns să verifici autocolantul de pe interiorul capotei, iar apoi poți estima prețul pe care trebuie să îl plătești următoarea dată când mergi la un service pentru a reîncărca cu freon. Și dacă tot ajungi la service, sfatul nostru este să ceri și o verificare a instalației de climatizare pentru a te asigura că totul funcționează corespunzător și te vei putea bucura de aerul condiționat în zilele caniculare de vară.

Vezi și

Freon contrafăcut

Cum să eviți încărcarea cu freon de contrabandă?

Asociația Specialiștilor Auto a tras un semnal de alarmă asupra freonului contrafăcut care este mult mai ieftin, dar care îți poate distruge instalația de aer condiționat. Agentul de răcire de proastă calitate îți poate aduce în primă fază o economie substanțială, însă ulterior, costul reparațiilor la instalația de climatizare se poate ridica și la mii de euro, deci ar fi bine să te gândești dacă merită.

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?