Cum înțelegi că instalația de climatizare a mașinii tale necesită o reîncărcare cu freon?

Aer condiționat autoReîncărcare cu freon

Vara deja a trecut, dar cu siguranță toți vor reține căldura dogoritoare din zilele caniculare care au fost în această vară. Creșterea continuă a temperaturilor medii ne-a făcut pe toți să ne ascundem în casă și să cumpărăm primul ventilator văzut online, chiar din prima zi când temperatura a trecut de limita celor 30° Celsius cu care eram deprinși cândva.

În zonele urbane, deținerea unui garaj auto din cauza suprapopulării orașelor a devenit un lux, motiv pentru care fiecare șofer a conștientizat cât de important este ca instalația de climatizare a mașinii să funcționeze bine. Totuși, nu toți știu că periodic, sistemul de climatizare a mașinii trebuie reîncărcat cu freon auto.

Cum funcționează sistemul de climatizare al mașinii?

Sistemele de climatizare funcționează pe baza jocului dintre presiunea joasă și ridicată. Astfel, înainte ca freonul auto să ajungă sub formă lichidă, acesta este propulsat în formă de gaz din zona cu presiune scăzută a sistemului. Aerul rece de care vă bucurați în zilele caniculare apare datorită circulației constante a agentului frigorific prin părțile de presiune joasă și înaltă a sistemului de climatizare.

Cu părere de rău, trecerea ireversibilă a timpului este dușmanul oricărui sistem mecanic, deci într-o bună zi, inevitabil, puteți simți cum aerul condiționat al mașinii pare mai slab. Freonul mașinii începe să scadă, adesea din cauza unor scurgeri în sistemul de climatizare. Această scădere se produce până sistemul eșuează complet.

Când trebuie să schimbăm freonul auto?

Nivelurile scăzute ale agentului frigorific pot fi identificate în timp. Totuși, mașina va transmite câteva semnale care te vor ajuta să înțelegi că ar trebui să recurgi la ajutorul unui specialist pentru încărcarea sistemului de climatizare cu freon auto. Cel mai evident indiciu al scăderii nivelului de freon este dacă aparatul de aer condiționat începe să sufle aer cald sau la temperatura mașinii, în loc de aer rece. Performanța sistemului de climatizare scade odată cu scăderea nivelului de freon auto.

Ultima etapă, scurgerile vizibile…

Aerul cald este printre primele semne care denotă scăderea performanței oferite de freonul mașinii. Dacă ar fi să discutăm despre cel mai grav semnal al acestei probleme, cu siguranță am putea menționa scurgerile vizibile. Dacă observați scurgerea unei substanțe uleioase cu o textură subțire care apare sub capotă în jurul compresorului sau poate chiar sub vehicul, următoarea destinație spre care mergeți ar trebui să fie un service auto. Unii șoferi ba chiar au avut ocazia să observe asemenea scurgeri în interiorul cabinei. În oricare dintre aceste cazuri, trebuie să vă adresați unui specialist pentru schimbarea freonului auto.

Ce se întâmplă la reîncărcarea sistemului de climatizare?

Odată ajunși la un service auto profesionist, un tehnician va verifica presiunile sistemului cu un manometru și apoi va identifica locurile eventualelor scurgeri. Serviciile complete și corecte de reîncărcare a mașinii cu freon auto presupun adesea evacuarea aerului și a umezelii din circuit, controlul etanșeității, depistarea fisurilor, încărcarea cu freon și verificările finale. Un tehnician profesionist se asigură că instalația mașinii va funcționa după așteptările clientului, de aceea reîncărcarea sistemului de climatizare individual nu este tocmai cea mai bună opțiune pentru obținerea rezultatului mult dorit.

Vezi și

Freon contrafăcut

Cum să eviți încărcarea cu freon de contrabandă?

Asociația Specialiștilor Auto a tras un semnal de alarmă asupra freonului contrafăcut care este mult mai ieftin, dar care îți poate distruge instalația de aer condiționat. Agentul de răcire de proastă calitate îți poate aduce în primă fază o economie substanțială, însă ulterior, costul reparațiilor la instalația de climatizare se poate ridica și la mii de euro, deci ar fi bine să te gândești dacă merită.

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?