Revizii aer condiționat auto

Revizii aer condiționat auto

Revizii-aer-condiționat-auto

Aerul condiționat este o caracteristică esențială de confort. Uitat complet pe timp de iarna, de multe ori la începutul zilelor însorite poate da semne de uzură. Pentru a evita insolația și supraîncălzirea, serviciile de revizii aer condiționat auto devin esențiale. Călătoria la o temperatură ideală nu mai este un lux! Destinat anterior pentru vehiculele de lux, aerul condiționat a devenit un echipament esențial pe care șoferii îl apreciază enorm.

Odată cu verile fierbinți care se succed, a avea un sistem de aer condiționat în stare bună de funcționare devine mai esențial ca niciodată. Dar, ca orice altă parte a mașinii tale, este necesar să întreții și să verifici acest sistem prin revizii aer condiționat auto.

De ce să faci revizii aer condiționat auto?

Ușor de utilizat, aerul condiționat ascunde în spatele comenzilor sale un sistem mai complex decât pare. Ca să nu mai spunem că este din ce în ce mai avansat în ceea ce privește filtrarea sau distribuția aerului proaspăt. Dacă întreținerea îi determină eficiența, șoferii neglijează adesea din ignoranță acest aspect. Acest lucru nu rămâne fără consecințe atunci când mașina îmbătrânește. Unele piese se pot deteriora sau chiar se pot rupe, rezultând o factură care îți va da fiori în unele situații. Pentru a păstra sistemul funcțional și a evita defecțiunile, este indicat să pornești aerul condiționat în fiecare lună timp de 15 minute. Serviciile de revizii aer condiționat auto sunt importante, deoarece un aer condiționat auto bine întreținut asigură confortul la volan, permițând în special:

– Răcirea mai rapidă;

– Temperatură mai stabilă;

– Aer purificat înainte de a pătrunde în habitaclu;

– Curățarea conductelor de aer condiționat pentru a îndepărta mirosurile neplăcute.

Pentru o funcționare optimă, aerul condiționat auto trebuie reîncărcat la fiecare 2 ani, iar verificarea filtrului de habitaclu și tratamentul antibacterian se realizează în fiecare an. Astfel, la achiziționarea unui vehicul second hand, trebuie să ai reflexul de a examina carnetul de întreținere și de a verifica dacă s-au mai făcut revizii aer condiționat auto, precum și buna funcționare a aerului condiționat. Poate că ți se pare că a face aceste revizii aer condiționat auto mai des ar fi mai costisitor, dar a circula mult timp fără acestea, nu te poți mira dacă rămâi în dificultate atunci când nu te aștepți.

Revizii aer condiționat auto: cum se fac?

Procedurile de revizii aer condiționat auto pot include următorii pași:

controlul funcționării compresorului de aer condiționat;

controlul temperaturii aerului care părăsește orificiile de ventilație;

aspirarea gazului de aer condiționat rămas în circuit și controlul cantităților recuperate (îți permite să verifici dacă sistemul de aer condiționat al autovehiculului este etanș);

reumplere freon introducând cantitățile recomandate de producător;

înlocuirea filtrului de habitaclu;

curățarea conductelor de aer condiționat prin tratament antibacterian (îndepărtarea bacteriilor, ciupercilor, mucegaiurilor generatoare de mirosuri neplăcute și alergii);

controlul funcționării aerului condiționat.

Se recomandă revizii aer condiționat auto regulate la un specialist de la service-ul auto specializat:

În fiecare an: pentru curățarea circuitului cu tratament anti-bacterian.

La fiecare doi ani: pentru curățarea circuitului, reumplerea cu freon și înlocuirea filtrului de habitaclu.

Revizii aer condiționat auto – Semnale de alarmă

Lipsa întreținerii corespunzătoare a instalației de aer condiționat poate avea consecințe asupra sănătății! Aerul condiționat poate deveni cauza directă a alergiei. Acumularea de bacterii, mucegaiuri și ciuperci în filtru (sursă de mirosuri neplăcute) și în rezervorul condensatorului poate fi cauza. Întreținerea defectuoasă poate duce și la defectarea compresorului, element care este costisitor. Trei semnale de alarmă caracteristice fac posibilă detectarea problemelor cu un sistem de aer condiționat:

– Lipsă evidentă de aer rece. Mai multe piese defecte, cum ar fi filtrul de habitaclu înfundat, lipsa freonului sau supapa defectă, pot fi cauza. De asemenea, s-ar putea ca și condensatorul să fie înfundat sau compresorul să fie defect.

– Zgomot metalic atunci când aerul condiționat este pus în funcțiune. În acest caz, compresorul este pe cale de a se defecta.

Atunci când pe parbriz se formează abur în momentul în care aerul condiționat este pornit. Acesta este un semn că s-ar putea ca debitul de aer să fie prea scăzut.

Revizii aer condiționat auto – De ce se verifică filtrul de habitaclu

După cum am menționat deja, există elemente din sistemul de aer condiționat care se pot defecta. În momentul unei revizii aer condiționat auto, aceste elemente vor fi verificate atent pentru că fiecare are rolul lui. Orice defecțiune a unuia dintre ele îți poate strica ziua.

Filtrul de habitaclu previne intrarea particulelor alergene (polen, resturi, funingine, praf etc.) în circuitul de aer. Este necesar să îl verifici și să îl cureți, sau chiar să îl schimbi în fiecare an sau la 15.000 km în funcție de starea lui. Sistemul de ventilație atrage cantități uriașe de aer ambiental, de până la 540.000 de litri pe oră. Un filtru de habitaclu care nu este în stare bună poate provoca alergii. Aceste piese importante evoluează pentru a deveni din ce în ce mai eficiente. Modelele mai recente sunt mai eficiente în oprirea particulelor fine. Un specialist de la service-ul auto specializat se poate ocupa de înlocuirea filtrului fără nicio problemă. În general un filtru de habitaclu se găsește la baza parbrizului sau la nivelul torpedoului.

Riscurile îmbolnăvirii dacă nu faci revizii aer condiționat auto regulate este destul de mare. Angină, bronșită sau chiar infecțiile îți pot da mari bătăi de cap. De aceea este important să pulverizezi cel puțin o dată pe an agent de curățare pentru aer condiționat. Acest lucru se face la intrarea de aer la filtru. Un mecanic auto îți poate recomanda sau te poate chiar ajuta să alegi produsele potrivite mașinii tale.

Rolul unei revizii aer condiționat auto este esențial. Dacă mașina ta prezintă un risc de pierdere de freon, reumplerea instalației nu poate fi efectuată. Îți vom oferi mai întâi un serviciu adecvat pentru a diagnostica cu precizie locația scurgerii și a te informa despre reparația care trebuie efectuată înainte de a reîncărca circuitul de aer condiționat (prețul poate fi mai mare decât cel estimat prin telefon, de exemplu).

Evită defecțiunea și ai încredere în specialistul nostru în aer condiționat auto. Tehnicienii noștri sunt special instruiți și calificați pentru a verifica și reîncărca aerul condiționat al mașinii tale.

Te interesează acest serviciu?
Completează formularul de mai jos!


    Trimite mesaj
    Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
    Call Now Button