
REPARAȚII SISTEM DE CLIMATIZARE AUTO
Aerul condiționat în mașină nu este un moft fără de care putem spune că nu putem continua călătoriile. Fiecare piesă, sistem sau instalație, vine cu un rol bine stabilit. Prin urmare, în momentul în care observăm că un anumit sistem nu se mai află în parametrii de funcționare, trebuie luate măsuri corespunzătoare de remediere.
La achiziționarea unui automobil, producătorul vine cu recomandări legate de frecvența verificărilor care trebuie efectuate asupra sistemului de climatizare și anume, cel puțin o dată pe an sau la atingerea celor 15.000 de km.
Sistemul de aer condiționat pentru automobile este format din următoarele componente: vaporizator, compresor, condensator, conducte de ventilație și filtre. Aceste componente, în timp, vor avea nevoie a fi înlocuite sau igienizate.
Cum ne dăm seama că este ceva în neregulă cu sistemul de climatizare?
Oarecum destul de simplu; încep să se simtă mirosuri neplăcute, nu se mai simte aerul rece, condensatorul nu mai funcționează, se creează umiditate în aer.
Lipsa de funcționalitate a aerului condiționat poate fi consecința unor defecțiuni sau cauze mecanice, electrice sau lipsa agentului frigorific „freon”.

Ce se întâmplă dacă instalația este pornită, dar nu mai are freon?
Reparații sistem de climatizare auto – La fel ca orice sistem care prezintă defecțiuni și în cazul sistemului de climatizare ne putem da seama când se întâmplă ceva.
În momentul în care, prin instalație, iese aer cald și nu rece, trebuie luate măsuri, deoarece agentul frigorific vine combinat cu lubrifiantul necesar pentru a menține compresorul în stare bună de funcționare. Dacă instalația rămâne fără freon, compresorul se poate gripa sau se va uza excesiv din lipsa lubrifierii.
Agentul de răcire folosit în sistemul de climatizare și nu numai, cunoscut și sub numele generică de ” freon,, , se regăsește în trei variante, una dintre ele fiind eliminată de pe piață, deoarece nu era foarte prietenoasă cu mediul înconjurător.
Freonul este asemănător cu uleiul de motor sau răcitorul pentru radiator – ceea ce înseamnă că a fost creat pentru un sistem specific, în situația de față, fiind vorba despre aerul condiționat din automobil. Freonul reprezintă un amestec destinat transformării aerului cald în aer rece. Prima variantă a acestui amestec a fost R-12, folosită până la momentul la care s-a demonstrat că este dăunătoare mediului înconjurător. De la momentul renunțării la R-12, a intrat în scenă R134a, respectiv HFO-1234yf-variantă valabilă, deoarece a fost demonstrat faptul că nu are efecte dăunătoare asupra mediului înconjurător.