Cum să eviți încărcarea cu freon de contrabandă?

Freon contrafăcut

Freon contrafăcut

Asociația Specialiștilor Auto a tras un semnal de alarmă asupra freonului contrafăcut care este mult mai ieftin, dar care îți poate distruge instalația de aer condiționat. Agentul de răcire de proastă calitate îți poate aduce în primă fază o economie substanțială, însă ulterior, costul reparațiilor la instalația de climatizare se poate ridica și la mii de euro, deci ar fi bine să te gândești dacă merită. Mulți șoferi nu știu și se bucură că au găsit un service ce oferă încărcare freon la un preț atât de mic, în timp ce alți șoferi optează din proprie inițiativă pentru un astfel de serviciu, fără să se gândească la efectele devastatoare asupra mașinii.

Freonul de contrabandă și efectele asupra mașinii tale

S-a descoperit că din ce în ce mai multe instalații auto de climatizare sunt reîncărcate cu freon folosit în mod normal pentru frigidere. Un test realizat de către Asociația Specialiștilor Auto a scos la iveală faptul că agentul frigorific notat pe butelie nu este ceea ce ar trebui să fie. O butelie cu freon ar trebui să conțină gaz de tip 134A în proporție de 100%. În cazul buteliilor analizate, s-a descoperit că acest gaz se regăsește doar în proporție de 23.6%, restul fiind un gaz nerecunoscut.

În momentul în care acest freon este introdus în instalația de climatizare auto, compresorul cedează și odată cu el întreaga instalație. Asta înseamnă că nici măcar nu vei apuca să te bucuri de aerul rece din mașină pentru că instalația se va strica și va trebui să duci mașina imediat în service pentru lucrări de reparații. Prețul prea mic pentru reîncărcare cu freon este un prim indicator al faptului că te poți confrunta cu agent de răcire contrafăcut. Unii mecanici s-ar putea să te convingă că nu este nimic în neregulă dacă este folosit un alt fel de agent de răcire și să îți scoată mereu în evidență avantajul prețului. Sfatul nostru este să refuzi ferm și să eviți pe cât posibil acel service auto, dacă nu vrei să revii acolo pentru repararea compresorului și a întregii instalații de climatizare. Caută un alt service auto și alege reîncărcarea cu freon de calitate pentru a te bucura cât mai mult de aerul rece, mai ales în călătoriile cu drum lung.

Cum alegi un service de încredere?

Poate te întrebi de ce a apărut o astfel de escrocherie în rândul service-urilor auto ce se ocupă cu încărcare freon. Se pare că totul a început după ce Uniunea Europeană a stabilit ca până în anul 2030, producția de freon să scadă cu două treimi. Primul efect al acestei decizii a fost creșterea prețului freonului de 10 ori și creșterea importurilor ilegale din țări care nu fac parte din UE, cum ar fi China sau Turcia. Alegerea unui service de încredere este esențială dacă vrei să te bucuri cât mai mult de aerul rece din mașină. Prețul unei reîncărcări cu freon este de minim 200 lei, însă ține cont de faptul că freonul se schimbă o dată la patru ani, poate și mai rar, deci investiția din partea ta este una minimă. De ce să nu optezi pentru un freon de calitate și să îți riști instalația de climatizare auto pentru un freon mai ieftin, dar nepotrivit?

În România, există aproximativ 9.500 de service-uri autorizate, însă pe lângă acestea există un număr și mai mare de service-uri neautorizate, deci poate fi destul de ușor să pici în capcană și să alegi un service neautorizat. Un service autorizat funcționează legal și are în spate o echipă de oameni profesioniști care lucrează cu materiale de cea mai bună calitate – în acest caz, cu freonul care trebuie, în niciun caz cu freon contrafăcut.


Dacă ai observat ceva în neregulă la climatizarea mașinii tale, vino la AutoChelu să facem o verificare a instalației!

Vezi și

Probleme aer condiționat auto

Probleme frecvente ale aerului condiționat auto

Am avut parte de multe zile toride de vară, iar instalația de aer condiționat auto a fost folosită la maxim. După o utilizare atât de intensă, s-ar putea să te confrunți cu anumite probleme ale aerului condiționat – este bine să le identifici de la bun început și să mergi la un service aer condiționat auto pentru a le rezolva. Iată care sunt cele mai frecvente defecțiuni care pot să apară la instalația de climatizare auto!

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?