Climatizarea auto crește consumul de carburant – mit sau realitate?

Climatizarea auto

Climatizarea auto

Una dintre cele mai mari dezbateri în rândul șoferilor este legată de climatizarea auto și de consumul de carburant – unii șoferi merg cu aerul condiționat pornit în fiecare zi, convinși fiind că nu consumă carburant în plus și optează destul de des pentru serviciile de încărcare freon Brașov, în timp ce alți șoferi se limitează atunci când vine vorba de timpul în care aerul condiționat este pornit de teama unei creșteri prea mari a consumului de carburant. Ca să lămurim acest aspect, am căutat toate studiile realizate pe acest subiect și ceea ce putem spune sigur este faptul că climatizarea auto consumă într-adevăr mai mult carburant.

Ce spun studiile despre climatizarea auto și consumul de carburant?

Aerul condiționat auto are la bază un compresor – o pompă ce este pusă în mișcare de motor prin intermediul unei curele. Asta înseamnă că de fiecare dată când apeși butonul care pornește aerul condiționat, motorul face un efort suplimentar pentru a pune în mișcare compresorul, deci consumul de carburant va crește. Creșterea nu va fi însă la fel pentru toate mașinile, ci depinde de capacitatea cilindrică a motoarelor și de tipul de combustibil folosit. Vom vorbi în continuare despre un studiu realizat pe un număr de peste 100 mașini cu diferite caracteristici: au fost testate mașini cu motoare pe benzină, cu motoare diesel și hibride. Au fost testat două tipuri de trasee – cel urban și autostradă, traseul fiind parcurs de două ori: o dată cu aerul condiționat pornit și o dată cu el oprit. Iată câteva dintre concluziile studiului:

Consumul de carburant crește mai mult în oraș decât pe autostradă – în medie, în oraș crește consumul cu aproximativ 5.4%, iar pe autostradă vorbim de un consum mai mare cu 2.7%.
Consumul de carburant crește cel mai mult în cazul mașinilor cu motorizare hibridă – 6.1%, în cazul mașinilor cu motoare diesel consumul este cu 4.6% mai mare, iar la motoarele pe benzină vorbim de un consum mai mare cu 3.8%.
În mediul urban, mașinile cu motorizare hibridă înregistrează o creștere a consumului de 9.3%, iar pe autostradă înregistrează o creștere de doar 2.8%.
Pe autostradă, cea mai mare creștere a consumului de carburant este înregistrată în cazul mașinilor cu motorizare diesel.

Un alt studiu realizat de germanii de la ADAC a scos la iveală faptul că sistemele de aer condiționat manuale sau semiautomate determină o creștere mult mai mare a consumului decât sistemele de climatizare automată – în oraș, un sistem de climatizare manual determină o creștere a consumului de carburant cu 0.36 l/100 km, în timp ce un sistem de climatizare automat determină o creștere de doar 0.28 l/100 km.

Concluzia – nu este doar un mit, climatizarea auto crește consumul

Rezultatele acestor studii nu mai lasă loc altor discuții sau interpretări – indiferent de tipul de mașină sau de tipul de carburant folosit, aerul condiționat va determina o creștere a consumului de carburant. Cu toate acestea, creșterea consumului nu este atât de mare încât să te facă să mergi cu sistemul de climatizare auto oprit. Este important și să ai grijă de instalația de aer condiționat, să optezi pentru servicii de încărcare freon auto Brașov de câte ori este nevoie și să mergi la service ori de câte ori observi că este ceva în neregulă. Doar așa te vei bucura de atmosfera răcoroasă din interiorul mașinii în cât mai multe zile caniculare!


Dacă ai observat ceva în neregulă la climatizarea mașinii tale, vino la AutoChelu să facem o verificare a instalației!

Vezi și

Service auto pentru aerul condiționat auto

Încărcare freon Brașov: 10 semne că instalația de aer condiționat a mașinii are nevoie de reparații

Instalația de aer condiționat a mașinii este un aspect extrem de important care contribuie la confortabilitatea de a șofa; asta se petrece mai ales în sezonul cald, atunci când temperaturile exterioare depășesc 30 de grade Celsius. În astfel de situații, în interiorul unei mașini lăsate în soare, temperaturile cresc cu mult mai mult, iar aici intervine necesitatea aerului condiționat. Însă, nevoia acestui sistem este estențială în toate perioadele de pe parcursul unui an.

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?